Translate This Page

Siapa Online?
We have 60 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday563
mod_vvisit_counterAll days884222

We have: 60 guests online
Your IP: 54.224.76.106
 , 
Today: Apr 27, 2017

postheadericon Kalimah Syahadah [Video]

Dim lights

 

postheadericon Program Pengislaman Perlu diberi perhatian

Kelihatan dalam gambar Ahmad Shukri Yaaim (Pengerusi Program), Nazri Abdullah (Pengasas Suara Mualaf/Penerbit Cahaya.FM), Encik Sharif Sahar (Ketua Pemuda UMNO Kudat), Encik Kamal Sindung (JHEINS) dan Encik Shamsuri (Timbalan Pengarah JAKIM Sabah).

PITAS, 22 Ogos 2011 : Program Pengislaman dan Sumbangan Kepada Mualaf yang dijalankan di perkarangan Surau Ar-Rahman berjalan dengan lancar dan meriah walaupun tanpa kehadiran ADUN di kawasan tersebut yang dijadualkan untuk merasmikan program.

Dim lights

Sharif Sahar Sharif Ading yang juga merupakan Ketua Pemuda UMNO Bahagian Kudat merangkap Ketua Penerangan dan Ketua Unit Media UMNO Negeri merasmikan program. Sahar telah memberikan sumbangan dalam bentuk makanan kepada 22 orang mualaf yang diraihkan dalam program tersebut. Kehadiran Penolong Pengarah JAKIM Sabah dan Pegawai JHEAINS Pitas menambahkan kemeriahan program.

Lebih mengharukan apabila program ini juga didatangi oleh Kumpulan Belia Masjid Darul Aman, Batu 16, Gum-Gum Sandakan dengan membawa pelbagai bentuk sumbangan seperti makanan dan pakaian.

Sumbangan juga diberikan oleh JHEAINS kepada 40 orang mualaf dan fakir miskin selain sumbangan dalam bentuk bahan bacaan dari JAKIM kepada 22 orang mualaf.

Program pengislaman yang dikendalikan oleh JHEINS menjadikan 9 orang menjadi saudara baru dalam Islam. "Saya mengharapkan agar pihak-pihak bertanggungjawab dapat memberikan perhatian dan membuat susulan dalam memberikan pendidikan khususnya asas sebagai seorang Islam kepada mualaf ini", kata Sahar sewaktu ditemubual oleh Cahaya.FM.

Sharif Sahar Sharif Ading,
Ketua Pemuda UMNO Bahagian Kudat

Pengerusi program Encik Ahmad Shukri Yaaim menyatakan kesyukuran kepada Allah kerana melancarkan program tersebut walaupun pada awalnya pelbagai halangan yang terpaksa dihadapi.

Tuan Kamal Sindung yang merupakan Pegawai Agama, JHEAINS Pitas pula memberitahu bahawa pihaknya akan sentiasa memberikan perhatian perkara-perkara seumpama ini lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan tugas jabatan tersebut dalam pentadbiran hal-ehwal Islam.

Kamal Sindung,
Pegawai JHEAINS Pitas

Terdahulu dalam tazkirah dan ucapan ringkas oleh JAKIM Sabah, Penolong Pengarahnya memberitahu akan  memanjangkan usul menaiktaraf  bangunan kelas agama yang berhampiran dengan surau tersebut.

Antara saudara baru yang diIslamkan :

Sebelum itu, Encik Janathan Kandok (Presiden Pertubuhan Perhimpunan Mualaf Sabah) telah menyumbangkan 3 gulung sejadah kepada Surau Ar-rahman.

Nazri mewakili Pertubuhan Perhimpunan Mualaf Sabah menyerahkan sejadah kepada Pengerusi Surau Ar-Rahman.

Selain daripada itu terdapat sumbangan-sumbangan individu yang diterima dalam bentuk wang tunai untuk diserahkan kepada golongan mualaf khususnya yang baru memeluk Islam. Antara sumbangan yang dikenalpasti ialah dari Mejar Abd. Latif Kandok yang juga merupakan Setiausaha Agung Persatuan Islam Seluruh Sabah (USIA).

 

postheadericon Mualaf Kecewa Dengan Datuk BR

Dim lights

 

postheadericon Suara Mualaf Sabah 2

Dim lights

 
More Articles...