Translate This Page

Siapa Online?
We have 71 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday184
mod_vvisit_counterAll days882453

We have: 71 guests online
Your IP: 54.224.76.106
 , 
Today: Apr 23, 2017

postheadericon Pendidikan Islam Sabah

https://www.facebook.com/pendakwahsabah

Pelajar Rumah Transit Mualaf Sabah

Sebenarnya, kita mampu membangunkan pusat pendidikan di mana-mana tempat  di bumi Allah jika kita benar-benar insaf dan bersatu. Bermula idea, ilmu, tenaga, wang ringgit sehingga kepada masa,  kita sepadukan sungguh-sungguh tanpa melihat kesukuan, warna kulit, sempadan kenegaraan, bahasa dan seumpamannya.

Tapi, kesepaduan yang kita maksudkan belum sepenuhnya berlaku. Akhirnya, timbul rasa kecurigaan, kebencian, kewilayahan. Akibat itu, sebahagian kawasan tertinggal jauh di belakang sementara kawasan lain terus maju ke hadapan.

Sabah misalnya, ketinggalan jauh berbanding negeri lain di Malaysia dalam bidang Pendidikan Islam. Sebab itu, jurang kefahaman Islam bagaikan bumi dan langit. Kalau adapun ilmuan di Sabah, wilayah pengembangan ilmunya terhad berbanding di Semenanjung. Kekurangan atau ketiadaan pusat pendidikan, menjadi salah satu alasan. Suasana kita di sini tidak seperti di semenanjung yang pusat-pusat pengajiannya tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. Kemudian, ilmuan Islam Sabah yang ke hadapan, ada yang lebih memilih tinggal dan berpusat di Semenanjung berbanding menabur bakti di Sabah.

Justeru, apa yang patut kita buat sekarang adalah menggabungkan segala apa yang ada untuk melonjakkan lagi pengembangan ilmu Islam di dua buah negeri Borneo; Sabah dan Sarawak.

 

Add comment


Security code
Refresh