Translate This Page

Siapa Online?
We have 32 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday141
mod_vvisit_counterAll days882410

We have: 32 guests online
Your IP: 54.224.76.106
 , 
Today: Apr 23, 2017

postheadericon Sudut Pandang Dakwah

 

Saya bukan tidak marah dengan sikap penghina Islam, Nabi serta ajaran baginda Rasulullah.  Bahkan,  darah saya cepat mendidih memikirkan sikap penghina ini. Jika ikutkan nafsu, mahu saja saya bertindak keras semampu  saya. Tapi, bila memikirkan saya juga pernah menjadi penolak Islam suatu ketika dulu, saya pujuk hati dan ajak akal saya melihat beberapa sudut pandang,  semata-mata untuk dakwah kerana Allah. Antara sebab saya menolak Islam dan membenci penganutnya suatu ketika dulu ialah :-

1. Saya melihat orang-orang Islam sekeliling saya begitu mementingkan diri mereka masing-masing. Tiada usaha menerangkan apa itu Islam, kebaikan yang kita dapat dalam Islam dan seumpamanya. Satu perkataan yang selalu meniti di mulut orang-orang Islam waktu itu ialah kata HARAM. Saya, disentak setiap kali mendengar perkataan ini. Sedihnya, saya tidak dapat menyerap sedikit pun kebaikan daripada penggunaan kata HARAM ini melainkan merasa Islam itu sangat berat.

2. Cara hidup orang-orang Islam di lingkungan saya ketika itu sama saja dengan cara hidup saya; minum tapai dan main judi. Bahkan,  merekalah yang menjadi ketua, membuka tikar 'katam-katam'.

3. Orang Islam di sekitar saya memandang rendah dan kotor kepada kami sehingga kalau kami naik ke rumah mereka, bekas dudukan kami akan disiram sekembali kami daripada bertandang.

4. Orang-orang yang dipertanggungjawabkan menjaga agama Islam seperti imam dan bilal tidak pernah sekalipun naik ke rumah kami,  memberi kefahaman tentang Islam atau sekurang-kurangnya berdakwah bil haal. Sangat beza dengan mubaligh Kristian waktu itu yang naik berkunjung rumah ke rumah.

5. Orang Islam di sekitar saya ketika itu selalu menyindir perihal makan minum dan kehidupan kami; kami disifatkan pengotor.

Inilah antara pengalaman saya di zaman jahil. Saya depani sendiri dengan hati saya disarangi dendam bukan saja terhadap orang-orang Islam, bahkan terhadap agama Islam itu sendiri. Pengalaman ini membuat saya melihat David Orok  sebagai manusia yang tidak tahu dan faham apa itu Islam. Sekalipun beliau mengaku tahu, tetapi pengetahuan itu sekadar memahami bacaan dan huraian dengan fahaman sendiri. Walhal, maksud ayat quran dan hadis yang dibaca, bukanlah seperti yang disangkanya sendiri kerana penafsiran Qur'an dan hadis itu memerlukan pelbagai alat atau ilmu-ilmu cabang seperti ilmu tafsir, nahu, soraf dan seumpamanya,  yang beliau langsung tidak pernah mempelajarinya. Pun, inilah peluang bagi ilmuan Islam menerangkan kepada beliau tentang Islam bertunjangkan ilmu di hadapan beliau. Jika telah dibuat dan beliau masih tetap dengan kefahamannya, ketika itu, beliau perlu bersedia menerima hukuman. Jika sekarang kita menghukum beliau dengan pelbagai cara, sudah tentu beliau bukan saja menolak, bahkan terus-menerus menyatakan kesonsangan. Akhirnya hanya akan menimbulkan ketegangan dalam masyarakat Islam dan bukan Islam.

Sekarang, di pihak kita wajar jika kita bertanya kembali pada diri masing-masing; apakah perkara berkaitan Islam yang telah kita usahakan sungguh-sungguh terhadap  diri kita dan terhadap mereka yang bukan Islam? Misalnya, sudahkah kita naiki rumah-rumah orang yang bukan Islam untuk kita terangkan kepada mereka apa itu Islam? Sebanyak mana risalah islamik yang dicetak setiap tahun, telah kita edar tangan ke tangan untuk seluruh umat bukan Islam? Masih banyak sebenarnya yang belum kita lakukan.  Jangankan untuk mereka,  untuk sesama kita yang seakidah pun belum memadai apa yang kita lakukan.

Di zaman Rasulullah SAW, ramai orang bukan Islam menjadi pembela, pelindung dan pembantu kepada penyebaran Islam sehingga nama-nama mereka terpahat dalam sejarah Islam.  Kenapa begitu? Kerana mereka kenal siapa Nabi Muhammad SAW yang membawa Islam.  Hanya saja mereka tidak bersyahadah kerana Allah belum campakkan hidayah ke hati-hati mereka. Kepada mereka ini,  tempat dan perlindungan diberi oleh penguasa Islam sebagaimana orang Islam yang dilindungi.

Ringkasnya, kita belum meratakan dakwah ke seluruh negeri Sabah sedang kemampuan dan kuasa untuk berbuat ada pada kita. Justeru,  mari sama-sama kita mengambil iktibar daripada peristiwa dan lemparan David Orok ini untuk lebih bekerja sehabis ilmu , fikiran, tenaga hatta kewangan dan sebagainya yang ada pada kita untuk memberi kefahaman  kepada masyarakat bukan Islam tentang ajaran Islam ini.

Setelah berpuas hati apa yang telah kita buat, jika mereka masih menolak, itu bukan lagi urusan kita tetapi urusan Allah. Dia yang memiliki hidayah. Dia berhak memberinya kepada sesiapa yang dikehendakinya. Waktu itu, jika mereka masih  tetap menghina nabi dan memperlekehkan Islam, bersiaplah menghadapi hukuman yang diperintahkan Allah ke atas golongan seperti ini.

Secara peribadi,  adalah lebih baik jika semus pihak khususnya pihak berwajib agama;JHEAINS, JHEAINS, YADIM, badan-badan NGO serta para ilmuan Islam memandang isu ini sebagai satu cabaran untuk melipatgandakan kerja dakwah. Bukankah Nabi SAW sendiri pernah dihina, digelar ahli sihir bahkan beberapa kali cuba dibunuh oleh para kafir laknatullah? Bagaimana sikap baginda? Tidak membalas. Tidak memancung. Tidak juga menadah tangan memohon Allah menyegerakan azab kepada Si Pelaku. Malahan,  Rasulullah berbuat baik,  cuba berdamping dengan mereka dengan pelbagai pendekatan semata-mata mahu memberi kefahaman kepada mereka tentang agama Islam yang diamanahkan Allah kepada baginda. Hasilnya, mereka yang memusuhi Islam, menjadi pembela Islam selepas itu.

Saudara David Orok yang dihormati. Sebagai orang yang sebangsa dengan kamu, saya percaya jika kamu benar-benar mendalami Islam, pasti kamu akan menyesali ketidakadilan kamu dalam memahami Qur'an selama ini. Sungguh, Qur'an itu kata-kata Allah, tiada keraguan padanya. Saya percaya kamu punya keluarga Islam. Tentu mereka turut terluka dengan kenyataan kamu. Mudah-mudahan Allah berikan hidayah ke atas kamu sekeluarga.

 

Comments  

 
0 #6 Sudut Pandang Dakwahhttp://www. 2015-10-16 13:08
bookmarked!!, I like your website!
Quote
 
 
0 #5 top weight loss pillsluigi4235 2015-03-03 03:43
Quote
 
 
0 #4 marioluigi4235 2015-02-14 22:38
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
+++thatsafunnypic.com+++
Quote
 
 
+2 #3 RE: Sudut Pandang Dakwahfairulhisham 2014-07-08 12:01
[fv]saya sokong kenyataan tuan ini..besar harapan saya agar umat islam sedar erti dakwah sebenar..saya pernah bertugas dalam penggerak masyarat org asli..dan cabaran besar kami masa itu adalah kita sendiri..[/fv]
Quote
 
 
+2 #2 RE: Sudut Pandang Dakwahnase 2014-07-07 23:30
ambo sokong tulisan ni..memang kita kekurangan bahan dan tenaga untuk berdakwah..org Islam hanya pandai berkata2 dan menjadi keyboard warior sajo. dari segi akhlak penganut Islam tu sendiri hancor(termasuk ambo)
Quote
 
 
+4 #1 RE: Sudut Pandang Dakwahkifa 2014-07-06 12:57
Amin... Brsangka baik adalah lbh baik.. Ssungguhny kata2 e2 lbh tajam drpd pedang.. dan smoga hidayah mjdi milik kta smua..slm ramadhan.. :-)
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh