Translate This Page

Siapa Online?
We have 47 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday156
mod_vvisit_counterAll days882425

We have: 47 guests online
Your IP: 54.224.76.106
 , 
Today: Apr 23, 2017

postheadericon IDEA Dakwah

 

Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya.

(A-li'Imraan 3:104)

 

Saat ini umat Islam sedang menanti kedatangan Ramadhan. Sampainya hanya berbaki belas hari lagi. Bagi Pencinta Allah, Ramadhan ditunggu bagaikan menanti pasangan pengantin yang bakal disatukan di pelaminan. Saat menghitung hari tika ini, terasa lama. Sementara para pemikir duniawi, mereka juga tidak sabar menanti bazaar Ramadhan untuk mereka pamerkan juadah terkini sekali gus meraih keuntungan. Para peniaga gedung, bahkan telah bersiaga setahun lalu dengan pelbagai tawaran dan potongan harga atas jualan mereka. Bukankah, kita juga turut bersedia menyambut Ramadhan mengikut persepsi masing-masing?


Alangkah baik jika penantian dan persiapan yang melonjak-lonjak ini sama dengan persiapan kita menghadapi kematian. Lalu, kita ghairah dan cermat memperkemaskan ibadah kita, mengharap redha Allah, agar tenang ketika menyambut malaikat maut mencabut nafas kita. Tika itu, tanpa sertaan takut, kerana kita telah bersiaga menghadapi kematian. Hanya menanti pulang ke negara abadi.


Justeru, kita sangat mahu melihat Ramadhan kali ini, bukan saja diwarnai juadah pelbagai di setiap bazaar, bahkan kita ingin supaya peniaga-peniaga Islam khasnya tidak meninggalkan solat atas alasan tiada tempat yang sesuai. Oleh itu, kita cadangkan supaya JHEAINS, JAKIM, YADIM,USIA serta badan-badan NGO yang kaya raya menyediakan khemah solat atau apa saja struktur yang sesuai berserta ruang wuduk di setiap bazaar Ramadhan untuk dimanfaatkan. Bahkan, seyogia jika pada hari tertentu, ditempatkan ustaz-ustaz di khemah ini untuk memberi tazkirah tentang tajuk-tajuk berkaitan.


Pemikiran ini barangkali canggung, tapi bukankah dakwah itu tiada sempadan?

 

Add comment


Security code
Refresh