Translate This Page

Siapa Online?
We have 37 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday146
mod_vvisit_counterAll days882415

We have: 37 guests online
Your IP: 54.224.76.106
 , 
Today: Apr 23, 2017

postheadericon 1 = 10

 

Tidak dinafikan, sejak suara demi suara saudara-saudara baru atau para mualaf kita paparkan menerusi blog Suara Mualaf Sabah dan kini web Suara Mualaf, perubahan telah berlaku. Saudara baru khususnya di pedalaman kini mendapat manfaat hasil informasi pelbagai pihak terhadap mereka. Badan-badan agama bahkan NGO-NGO turut sama mengambil perhstian. Alhamdulillah.

Setelah melalui pelbagai program dan pengalaman, ada beberapa perkara yang perlu diambilkira, diperhalusi dan mungkin dapat dikupas atau dibincangkan di peringkat berkaitan. Pemberian buku-buku asas Fardhu Ain, tafsir-tafsir al -Qur'an, buku-buku panduan solat, telekung, songkok, kain sarung, kain-kain terpakai, sambutan idulfitri dan iduladha, pemberian wang dan sebagainya untuk tempat-tempat yang dikenalpasti telah melalui beberapa program sebelumnya perlu difikirkan semula bahkan jika perlu dihentikan. Meskipun perkara itu baik tetapi, ia tidak membawa manfaat jangka panjang. Pemberian yang sama bahkan berulang hanya akan memancing dan memupuk sikap manja mereka bahkan tidak memangkin perubahan ke arah cintakan ilmu dan mengamalkannya. Kalaupun ada, itu hanya bersifat sementara atau bermusim.

Pengisian selanjutnya bagi tempat-tempat yang dikenalpasti adalah, meletakkan beberapa orang ustaz atau sukarelawan yang sanggup berkampung, berdamping dan menjadi sebahagian daripada saudara-saudara kita sekali gus mendidik mereka beransur-ansur sehingga boleh melakukan perkara-perkara asas Fardhu Ain. Kini, setelah mereka telah membiasa, ilmu perlu kita hidangkan kepada mereka. Justeru, tidak dapat tidak, pusat-pusat pendidikan bertaraf sekolah rendah untuk mereka perlu dibangunkan, 1 pusat pendidikan untuk 10 buah kampung misalan. Hanya dengan pendidikan berterusan saja kita dapat melahirkan ilmuan sekali gus mengubah sikap, pemikiran dan amalan dalam kalangan mereka.

Sungguh, di peringkat awal, memberi itu baik. Namun, tidak begitu praktikal jika aktiviti ini diterjemahkan mereka sebagai ruang kesempatan mempergunakan gelaran saudara baru untuk tujuan meminta-minta.

 

Add comment


Security code
Refresh