Translate This Page

Siapa Online?
We have 38 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday147
mod_vvisit_counterAll days882416

We have: 38 guests online
Your IP: 54.224.76.106
 , 
Today: Apr 23, 2017

postheadericon Jasimin

https://www.facebook.com/pendakwahsabah

Seseorang yang saya kenali sebagai Jasimin (sengaja tidak ditulis nama penuh) menghubungi saya semalam. Katanya, jika dapat, beliau perlu bantuan segera kerana anaknya sedang sakit dan berada di hospital Ranau. Tambahnya lagi, esok(hari ini) akan dihantar ke Queen Elizabeth Kota Kinabalu. Saya terdiam seketika, melayani luahan yang meniti ke telinga saya. Bukan kerana saya tidak faham situasi mereka tetapi berfikir tentang sumber bantuan. Beberapa hari lalu pun, satu keluarga turut meminta bantuan. Yang itu, isterinya melahirkan anak. Inilah situasi yang saya hadapi saban minggu. Ada-ada saja, bahkan kadangkala saya agak lucu hingga ada yang minta khidmat mencari calon isteri.

Saya kongsikan hal-hal sebegini bukan kerana mahu mempamerkan aib sesiapa tetapi untuk sama-sama kita fikirkan bentuk bantuan segera untuk orang-orang berkesulitan seperti mereka. Selain individu-individu yang punya kelebihan ekonomi, institusi-institusi berkaitan seperti masjid dan baitulmal berperanan penting dalam membantu menyelesaikan situasi seperti ini. Untuk itu, amat perlu difikirkan tentang bagaimana supaya interaksi institusi-institusi berkaitan ini menjadi lebih efektif dan mesra umat agar pihak-pihak yang berhak, mendapat bantuan sewajarnya.

Alhamdulillah, untuk saudara Jasimin, sahabat daripada Grup FB Titian Kasih menyalurkan bantuan segera sejurus khabar sampai kepada mereka. Persoalannya, sampai bila? Inilah antara hal yang sering memintas fikiran saya. Sebagai umat Islam, kita perlu ada alternatif menangani masalah ini. Bukankah setiap masalah yang Allah sediakan itu perlu diurus dan diselesaikan sebaiknya? Di pihak RTMS, selain menggunakan sumbangan masyarakat Islam untuk pembangunan RTMS, kita turut gunakan ia sebagai bantuan segera untuk mereka yang benar-benar memerlukan.

Seketika, saya melihat masjid sebagai tempat paling praktikal yang boleh membantu segera. In syaa Allah, penulisan berkaitannya akan saya sambung.

 

Add comment


Security code
Refresh