Translate This Page

Siapa Online?
We have 36 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday145
mod_vvisit_counterAll days882414

We have: 36 guests online
Your IP: 54.224.76.106
 , 
Today: Apr 23, 2017

postheadericon Penjualan Ayat Al-Quran

http://dengaralquran.com/

http://www.cahayafm.net/

https://www.facebook.com/pendakwahsabah

Jika restoran, kandang penyembelihan, hotel dan sebagainya dipantau penguatkuasa berwajib kerana memastikan pengurusannya mengikut syariat, semestinya kita tidak persalahkan pihak mereka kerana fokus mereka adalah dalam kalangan penganut-penganut beragama Islam yang menjatuhkan maruah Islam. Di pihak bukan Islam, tidak usah takut kerana anda bukan buruan penguatkuasa ini dalam hal tersebut.

Selain tempat-tempat biasa, ada beberapa premis lagi yang patut dipantau oleh penguatkuasa. Barangkali perkara ini terlepas pandang ataupun belum sempat diambil tindakan pihak berwajib. Pun, ia sangat merunsingkan, lebih-lebih tempat yang dimaksudkan ini adalah premis awam. Terdapat premis yang menjual bingkai bertulis ayat-ayat Qur’an serta kalimah Allah dan Muhammad dipamer dengan pelbagai bentuk. Selain dalam bingkai kayu dan plastik, ia turut direka dengan bentuk lain seperti jam, kertas hiasan dan seumpamanya. Kita dapat melihatnya di premis milik Islam dan bukan Islam. Apa yang kurang menyenangkan, kadangkala ayat-ayat Qur’an diletakkan semborono, bercampur baur dengan barang-barang lain seperti patung-patung kecil dan sebagainya. Sebahagiannya dilambakkan tidak tersusun bahkan diampai dan diletakkan di tempat paling bawah.

 

Suasana ini bukan saja mengaibkan, bahkan sangat tidak beradab terhadap ayat-ayat Qur’an kalam Allah. Oleh itu, kita mohon agar pihak berwajib mengambil perhatian terhadap perkara seperti ini sekali gus memberi garis panduan kepada pihak-pihak peniaga. Perkara ini telah sekian lama berlaku dalam Malaysia. Jika terus dibiarkan tanpa pemantauan, mereka mungkin tidak akan pernah menghiraukan tempat dan cara perletakan ayat-ayat suci al-Qur’an yang kebanyakannya direka sebagai hiasan dinding.

 

 

 

Add comment


Security code
Refresh