Translate This Page

Siapa Online?
We have 41 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday150
mod_vvisit_counterAll days882419

We have: 41 guests online
Your IP: 54.224.76.106
 , 
Today: Apr 23, 2017

postheadericon En. Malabu


Minggu lalu, saya mendapat panggilan telefon daripada keluarga saudara baru yang tinggal di Kampung Maliau, satu kawasan pedalaman dalam daerah Pitas,  Sabah. Pemanggil ini bernama Malabu. Beliau dan isterinya telah memeluk Islam pada 1 Januari 2014. Di kampung Maliau ini, hanya beliau dan isterinya saja yang beragama Islam dan memerlukan bantuan perumahan segera.

Dijadikan kisah, mereka suami isteri telah berpindah ke kawasan berhampiran pekan Pitas. Mereka mengambil keputusan  nekad begitu semata-mata mahu menghadiri kelas pengajian saudara baru yang diadakan di kawasan sekitar Pekan Pitas.  Oleh kerana kampung mereka jauh dari pekan maka mereka berdua menumpang tidur di rumah anak mereka yang belum memeluk Islam.

Kata saudara Malabu, beliau dan isteri sedang berusaha mengajak anak-anak mereka yang lain memeluk Islam. Namun, menurutnya, anak-anak mereka mahu melihat sejauh mana perubahan hidup ibu bapa mereka setelah memeluk Islam. Begitu,  kepedulian masyarakat Islam sekeliling yang difahami mereka langsung akan menjadi saudara-saudara seagama ibu bapa mereka. Memahami keadaan  dan persepsi anak-anak mereka, Malabu dan isteri merasakan bahawa mereka tidak akan bertahan tinggal di rumah anaknya justeru beliau bercadang mahu mendirikan tempat tinggal mereka suami isteri walaupun hanya sebuah pondok.

Bagi pihak saudara Malabu, PPIS mohon agar ada pihak yang dapat membantu keluarga ini membeli atap zink, paku dan papan.  Muslimin  muslimat yang ingin menziarahi mereka amatlah dialu-alukan dan PPIS bersedia menjadi perantaranya. Keluarga seperti  inilah yang menjadi fokus PPIS untuk ditempatkan di rumah keluarga RTMS. Menyedihkan kerana PPIS belum lagi  mendirikan rumah yang dimaksudkan kerana kekangan kewangan. Rancangan PPIS mahu membina 3 buah rumah kelamin.  Keluarga yang ditempatkan kelak akan mempelajari asas-asas Fardu Ain dan akan terus tinggal selama mana mereka belum dapat menguasainya. Para muslimin dan muslimat yang ingin mewakafkan rumah kelamin di RTMS bolehlah berbuat demikian dengan menghantar bahan-bahan binaan, peralatan binaan ataupun tukang binaan ke RTMS sementara tapak telahpun kita sediakan di sini.

https://www.facebook.com/pendakwahsabah

 

Add comment


Security code
Refresh