Translate This Page

Siapa Online?
We have 16 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday519
mod_vvisit_counterAll days884178

We have: 16 guests online
Your IP: 54.224.76.106
 , 
Today: Apr 27, 2017

postheadericon Minta Nasihat Wali Allah ?

Dahulu, kita sering berbangga dengan kemakmuran dan ketenteraman negara kita yang dihuni oleh penduduk pelbagai anutan dan kaum. Rasanya,  sekarang tidak lagi. Berikutan isu MH370 yang melanda negara kita, saya tetap ragu bahkan sangsi akan keterlibatan 26 negara yang turut serta mencari MH370 milik Malaysia. Secara logik, setiap negara yang menyertai misi udara, darat atau lautan di sini datang dengan peralatan canggih. Mereka telahpun tahu bahkan barangkali merakam apa saja pengalaman dan situasi mereka semasa berada di mana-mana sudut negara kita.

Andainya negara ini sebiji kek, negara kita telah dibahagi-bahagikan. Kalau ibarat layang-layang, talinya telah mereka pegang. Namun, kita masih beruntung kerana agama rasmi kita ialah Islam. Bermakna, kita ada kelebihan yang tiada pada mereka yakni Kalimah Syahadatain.Kita masih kuat dan terkuat berbanding mereka. Persoalannya, sejauh mana kalimah ini menunjang di setiap jiwa umat Islam di Malaysia? Setebal dan seberat mana pula ia meresap dalam roh dan tindakan kita sehingga apabila kita mengangkat tangan, ribuan malaikat menjadi penolong di saat getir?

Begitu, negara tercinta kita tidak sewenangnya dikekkan atau dilayang-layangkan oleh mereka. Oleh itu, setiap warga harus memikirkan bagaimana seharusnya kita berhadapan dengan perkara ini tanpa mengira jangka panjang atau pendek. Langkah-langkah yang perlu antaranya:-

1. Semua individu Islam wajib menyegerakan taubat. Bertaubat nasuhahlah. Mohon keampunan sungguh-sungguh atas kesalahan zahir dan batin kita kepada Allah dan Rasulullah SAW. Antaranya,  keraguan, menolak hukum-hakam Allah baik melalui hati, perbuatan ataupun percakapan. Setelah itu, amalkanlah segala suruhan Allah dan jauhi tegahannya.

2. Tarik segala pengharaman yang pernah disebut untuk diharamkan bukan kerana sifatnya yang memang haram tetapi kerana kepentingan politik dan seumpamanya.

3. Hidupkan masjid dan surau dengan berjemaah, zikir, selawat dan doa.

4. Hidupkan bacaan al-Qura'an 24 jam di masjid dan surau meski hanya MP3.

5. Gerak dakwah diaktifkan di seluruh pelusuk kampung dan bandar.

6.  Minta nasihat daripada para wali akan tindakan-tindakan selanjutnya.

7. Tegakkan undang-undang Islam .

Saya fikir, jika perkara-perkara di atas dijadikan amalan, bukan saja para wali Allah berpusu-pusu mendoakan bahkan malaikat -malaikat juga akan bergerombolan memayungi negara kita dari ancaman luar.

 

Sekadar lontaran.