Translate This Page

Siapa Online?
We have 59 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday168
mod_vvisit_counterAll days882437

We have: 59 guests online
Your IP: 54.224.76.106
 , 
Today: Apr 23, 2017

postheadericon Minum Tapai

Acapkali kita lihat sikap dan perangai saudara baru di Sabah yang sukar berhenti dari kebiasaan mereka seperti minum tapai dan seumpamanya. Biasanya, keadaan ini kita lihat di majlis-majlis perkahwinan, pesta menuai hatta ketika kenduri kendara juga. Saya memikirkan perkara ini beberapa kali. Saya cuba mencari penawar tapi gagal. Namun, kita mungkin boleh mencuba beberapa perkara untuk 'menggertak'mereka. Walaupun ia bukanlah penawar, tapi barangkali membantu menghentikan ketagihan mereka iaitu;

1. Imam qaryah setempat, AJK surau dan JHEAINS perlu membuat pekeliling yang menyatakan bahawa mana-mana individu Islam yang didapati meminum minuman memabukkan serta melakukan perkara-perkara dilarang akan dikenakan denda melakukan kerja kebajikan dan dimasukkan ke pusat Syahadah.

2. Ustaz-ustaz hendaklah mengadakan pengisian tazkirah di rumah muslimin muslimat. Si Pelaku ditempatkan di sebelah kanan imam ketika tazkirah.

3. Tarik atau hentikan bantuan yang mereka terima selama ini. Ada beberapa perkara lagi sebenarnya yang boleh kita kenakan kepada mereka. Pokok pangkalnya, mereka tidak berhenti minum kerana kejahilan mereka (tiada ilmu Islam). Sebab itulah pendidikan merupakan keperluan buat mereka.

Sebagai penutup, sistem pendidikan seperti kelas kafa wajar dikaji semula mengikut tahap keperluan mereka. Barangkali, pihak JHEAINS, JAKIM dan YADIM harus meletakkan agenda ini ke mesyuarat untuk ditangani.

 

 

Add comment


Security code
Refresh