Translate This Page

Siapa Online?
We have 7 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday116
mod_vvisit_counterAll days882385

We have: 7 guests online
Your IP: 54.224.76.106
 , 
Today: Apr 23, 2017

postheadericon DSP Masidi Manjun

https://www.facebook.com/pendakwahsabah

Setiap kali RTMS menerima kunjungan, soalan pertama ysng diterima ialah;sejak bila RTMS dibangunkan? Sumber dananya dari mana? Ada tidak, bantuan daripada pihak kerajaan?  Tanah tapak milik siapa? Untuk apa RTMS dibangunkan? Berikut jawapan kepada pihak yang bertanya:-

RTMS dibangunkan sejak Julai 2013. Dimulakan sebelum itu dengan usaha keluarga menambah kolam sedia ada dan membaiki rumah keluarga yang sudah senget. Atas kesepakatan keluarga yang digerakkan Nazri Abdullah, kos pembangunan permulaan ini ditanggung sepenuhnya oleh ahli-ahli keluarga. Penghujung Ogos 2013, barulah kita mendapat suntikan dana daripada penyumbang-penyumbang yang ingin bersama membangunkan program yang kita lakukan khusus untuk saudara-saudara baru di pedalaman Sabah. Sehingga hari ini, para penyumbang terus menyumbang dengan cara memasukkan sumbangan ke akaun PPIS, kemudian diurus pihak PPIS, tangan ke tangan . Sehingga hari ini, PPIS belum menerima sebarang bantuan daripada badan-badan kerajaan tetapi, in syaa Allah, PPIS bakal menerima peruntukan khas sebanyak RM 20, 000 daripada DSP Masidi Manjun sebagaimana beliau umumkan semasa pelancaran membangunkan surau RTMS sebelum ini.

RTMS dibangunkan kerana keperluan pihak saudara-saudara baru khususnya mereka yang tidak mempunyai kelayakan bertulis (sijil) untuk memasuki mana-mana tempat pengajian sedia ada di Sabah. Sementara, tanah tapak RTMS adalah milik pewakaf Encik Sualin bin Sai kepada PPIS dengan syarat terkandung dalam perjanjian bersama.

Harapan kita agar para muslim dan muslimah di luar sana, sudi datang ke lokasi yang sedang kita bangunkan ketika ini. Sama-samalah kita bangunkan pusat ini tanpa mengira fahaman politik atsu sempadan wilayah. Kepada yang ingin menyumbang peralatan, salurkan sumbangan anda secara terus ke alamat PPIS atau dengan menghubungi talian 019 8827449, manakala sebarang sumbangan kewangan, bolehlah disalurkan ke akaun PPIS.

Maybank - Persatuan Pendakwah Islam Sabah > 560269002818

Bank Islam - Persatuan Pendakwah Islam Sabah > 1001602096785-6

 

 

 

Add comment


Security code
Refresh