Translate This Page

Siapa Online?
We have 50 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday159
mod_vvisit_counterAll days882428

We have: 50 guests online
Your IP: 54.224.76.106
 , 
Today: Apr 23, 2017

postheadericon Cadangan Kepada Pusat Zakat

http://dengaralquran.com/

Mendengar bacaan Qur'an beserta tafsir sebelum tidur. Sambil begitu, saya cuba pergunakan ruang yang ada untuk berfikir tentang dakwah. Pada saya, kalaupun saya tidak mampu mengadakan apa yang saya fikirkan, sekurang-kurangnya saya dapat mencurahkan idea yang barangkali boleh diadakan oleh orang lain atau dinilai untuk diperhalusi.

Saya terfikir, kereta jenazah yang disumbangkan oleh pusat zakat negara kita sangat bermakna dan perlu khususnya ketika berlaku kematian. Namun, kita lihat kereta - kereta ini lebih lama berehat menunggu kematian daripada dimanfaatkan dengan perkara-perkara lain yang melibatkan kebajikan umum. Kerana itu, selain menyediakan kereta jenazah, pusat zakat wajar memikirkan suatu bentuk sumbangan kenderaan yang manfaatnya lebih luas dan fleksibel misalnya kereta dakwah.

Selain masjid,pihak pusat zakat seyogialah mengenalpasti NGO - NGO Islam yang benar-benar bekerja sebelum menyediakan kereta dakwah untuk mereka. Kita yakin, dengan adanya kenderaan seperti ini banyak perkara akan selesai. Maka, cadangan saya, agar pihak pusat zakat menyumbangkan pula kereta dakwah. Janganlah kereta sumbangan asyik ber'parking' lama. Akhirnya rosak kerana tidak berjalan.

https://www.facebook.com/pendakwahsabah?fref=ts

 

 

Add comment


Security code
Refresh