Translate This Page

Siapa Online?
We have 20 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday523
mod_vvisit_counterAll days884182

We have: 20 guests online
Your IP: 54.224.76.106
 , 
Today: Apr 27, 2017

postheadericon Rumah Transit Mualaf Sabah

 

https://www.facebook.com/pendakwahsabah?fref=ts

Ada beberapa individu bertanya kepada saya, untuk apa Rumah Transit Mualaf Sabah dibangunkan. Saya mengharapkan orang yang bertanya ini ikhlas bertanya, bukannya memerli. Kita semua tahu membangunkan pondok sekalipun bukannya semudah menggosok lampu Aladin, sekelip mata boleh mengadakan sesuatu, inikan pula bangunan batu. Jawapan saya, kita sudah maklum, antara kesulitan yang belum berpenghujung bagi saudara baru adalah pendidikan. Memang benar, telah ada beberapa pusat pendidikan di Sabah untuk Islam tetapi memasukinya tidak mudah justeru sistem pendidikannya telah dinaiktaraf. Akhirnya, golongan - golongan yang tidak ada kelayakan akan tertolak, hampa tidak dapat masuk.

Kita juga harus faham dan sedar, permasalahan para mualaf bukan saja berkisar di lingkungan pendidikan tetapi, wujud juga masalah-masalah sampingan lain seperti dibuang atau diketepikan ahli keluarga disebabkan berbeza agama, diputuskan pemberian wang biaya bagi mereka yang sedang belajar, dipaksa berkahwin dengan yang bukan seagama, dihalang daripada berhubung dengan dunia luar dan sebagainya. Saya sendiri langsung berhadapan dengan mereka yang menghadapi masalah-masalah ini dan terus terang, bukan semua daripada mereka dapat saya bantu atas kekangan kewangan dan kuasa di samping tidak mendapat sokongan spontan daripada masyarakat Islam. Lagi, pihak JHEAINS sendiri seperti yang dikhabarkan oleh pihak pegawai JHEAINS salah sebuah daerah di Sabah, menerima berkeping - keping permohonan murtad. Saya percaya, bukan hanya satu daerah ini yang berhadapan masalah sebegini bahkan kebanyakan daerah seluruh Sabah juga menghadapi masalah yang sama, cuma tidak membukanya kepada umum. Harapan kita agar isu ini dapat dibincang serius sekali gus dicari jalan penyelesaian.

Tegas saya, pembangunan RTMS ini bukanlah untuk bersaing dengan mana-mana pusat kerana jelas kita bukannya pihak yang mampu dalam serba-serbi. Namun, tidak salah dan jelas tidak berdosa jika kita bangunkan ia dengan matlamat yang sama untuk memartabatkan syiar Islam di samping bersama-sama mengambil peranan dalam mempedulikan saudara-saudara muslim khususnya saudara baru. Kerana itu, beberapa orang yang terlibat kini sedang berusaha sedaya mungkin untuk memastikan kewujudan RTMS ini. Kepada sesiapa yang serius mahu mengetahui arah tuju RTMS, bolehlah kita aturkan pertemuan untuk tujuan ini.

Akhir sekali, saudara muslimin dan muslimat yang masih memerlukan pencerahan berkaitan RTMS dan keperluannya dalam masyarakat, bolehlah pm saya di FB Nazri Aldusuni seperti link yang disertakan. In syaa Allah, akan saya sediakan beberapa link untuk anda sebagai bahan bacaan. https://www.facebook.com/nazri.aldusuni

 

 

 

 

Add comment


Security code
Refresh