Translate This Page

Siapa Online?
We have 104 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday219
mod_vvisit_counterAll days882488

We have: 104 guests online
Your IP: 54.224.76.106
 , 
Today: Apr 23, 2017

postheadericon pelaburan akhirat

https://www.facebook.com/pendakwahsabah

Assalamualaikum warahmatulloohi wabarokaatuh.

Kami di PPIS, selain menjalankan aktiviti kecil dakwah seperti yang kami paparkan, fokus utama kita kini adalah pendidikan, kerana dengan pendidikan sajalah kita boleh membantu dan mengubah persepsi kefahaman umum terhadap Islam. Justeru itu, kita cuba menghantar pelajar sebanyak mungkin ke pondok-pondok di Semenanjung dan kita sudah mula berbuat ke arah itu.

Begitu, mencapai matlamat tindakan-tindakan ini bukan semudah berangan-angan. Ia perlukan sokongan dan bantuan semua lapisan masyarakat Islam. Oleh itu, kami rayu sokongan dan bantuan agar program pendidikan yang kita sedang laksanakan bagi melahirkan pendakwah yang nanti boleh kita tempatkan di segenap pelusuk desa dan kampung-kampung di hutan belantara pedalaman Sabah, berjalan lancar sekali gus mencapai matlamat. Ayuh kita tambah pelaburan akhirat kita kerana saham ini nilainya tidak akan pernah merudum sekalipun ringgit kita terus merudum.

Tel RTMS; 088 - 875431

Tel/WhatsApp; 019-8827449

Persatuan Pendakwah Islam Sabah

Peti surat 1283, 89309 Ranau, Sabah.

Maybank Persatuan Pendakwah Islam Sabah - 560269002818

Bank Islam Persatuan Pendakwah Islam Sabah - 1001602096785-6

 

postheadericon Selamatkan Aqidah

Sebagai orang Dusun Kimaragang, bobolian, jampi mantera, adat, bahasa, budaya serta pantang larang yang terkandung dalam amalan hidup dan kematian etnik kami ini telah kami junjung di tempatnya, justeru itulah pendidikan awal yang kami terima sebelum memasuki alam persekolahan. Itu bermaksud, siapa saja orang Dusun pasti tahu apa itu sogit, bobolian, mangaraa pomogunan dan istilah-istilah lain yang berkait dalam tatacara hidup dan mati Dusun.

Namun, kami menolak kepercayaan dan amalan yang bertentangan dengan kepercayaan baru yang telah kami terima justeru ada antara kami yang telah memeluk Islam, Kristian dan lain-lain. Begitupun, adat dan amalan-amalan lain yang tidak bertentangan dengan anutan akan terus kami amalkan dan pertahankan. Kami tidak pernah rela jika ada sesiapa yang cuba mengubah, menghina atau memperkecil-kecilkan adat dan budaya ibunda kami sebagaimana pihak lain tidak suka.

Kejadian gempa yang berlaku di Gunung Kinabalu, Ranau serta beberapa daerah lain di Sabah, bukan saja menginsafkan, bahkan terasa sungguh kekerdilan kita sebagai manusia. Lihatlah, betapa kita ini lemah berbanding Pencipta yang Maha Agung. Pun, tragedi ini telah menyatukan semua pihak tanpa mengira fahaman politik, agama dan suku. Semuanya berasa simpati dan turut memberi bantuan kepada mangsa. Tidak cukup itu, kebanyakannya turut mengadakan upacara mengikut kepercayaan masing-masing dengan tujuan meminta dan memohon keselamatan.

Sebelum ini, kita lebih awal telah melontarkan kepada JHEAINS agar segera bertindak memimpin, memandu dan memberi jalan tentang apa dan bagaimana yang patut dibuat oleh umat Islam ketika berada dalam situasi sekarang. Pos ini sebenarnya saya khususkan kepada masyarakat Dusun Islam yang masih terpinga-pinga, tidak tahu atau kabur tentang apa patut dibuat; ke boboliankah? guna jampi moyangkah? atau seumpamanya. Inilah hakikat yang berlaku kepada saudara baru yang saya maksudkan. Sehingga kini, sudah ada pos makluman di pihak mereka yang memberitahu bakal mengadakan dan menganjurkan upacara yang jelas menggelincirkan aqidah.

Saya yakin, mereka ini tidak terpandu dan ketiadaan ilmu menyebabkan mereka terlanjur menyeru, menganjur upacara tersebut. Kita wajib memandu mereka sekali gus menyelamatkan aqidah mereka dengan segera. Kepada pihak berwajib yang diberi kuasa memantau amalan yang bertentangan dengan Islam, selamatkan mereka sebagaimana kita selamatkan mangsa gempa Kinabalu hingga hari ini.

Sebagai saudara seislam, tanggungjawab kita lebih besar dari operasi siang malam di puncak Kinabalu kerana kelak di akhirat kita masing-masing akan ditanya di hadapan Allah. Oleh itu, kerahkanlah masjid dan surau untuk mengadakan kuliah khas tentang gempa bumi menurut al Qur’an di samping solat taubat, solat hajat dan berdoa untuk keselamatan. Inilah cara kita. Demikian mereka, juga punya cara sendiri.

 

postheadericon Gempa Bumi Gegar Gunung Kinabalu

Gambar Atas; Wilayah Hunan, China

Gambar Bawah;  Sekitar laluan ke Gunung Kinabalu, Sabah.

 

 

Kita faham yang namanya prosedur dan tertib kerja. Namun yang jelas dan sangat dirasai umum kini ialah isu kematian, kecederaan,pasukan penyelamat dan penghantaran bantuan. Dikhabarkan, memang ada bantuan yang dijatuhkan kepada para mangsa menerusi udara tetapi, ia tersasar ke lain lokasi, bahkan jatuh pula ke dalam gaung gelap. Selain itu, pasukan penyelamat yang kita fikirkan telah bertungkus lumus bekerja di lokasi, sebenarnya hanya berada di pintu Timpohon, menunggu dan menyambut mangsa yang dibawa, digendong, diusung dan diangkat oleh para malim, para sukarela tempatan dan rakan mangsa yang bersemangat tinggi dan prihatin terhadap keperluan bantuan tenaga saat itu. Merekalah hero-hero kampung yang bertungkus-lumus di belakang tabir.

Begitu, wartawan harus jujur menulis dan mempamerkan wajah hero sebenar. Usah sampai anugerah selepas ini diterima orang lain yang tidak berhak. Kita bukanlah menidakkan keberadaan pasukan keselamatan kita tetapi, hakikatnya, mereka yang turun naik adalah mereka yang tidak berunifom. Ya, mereka yang bekerja di tempat ini lebih tahu, berpengalaman dan faham akan suasana dan keadaan di gunung, tetapi mereka tetap juga tidak dilengkapi peralatan keselamatan bahkan terdedah dengan situasi kritikal yang bila-bila masa boleh meragut nyawa mereka. Begitu, orang awam yang menjadi mangsa tetapi sudah beberapa kali mendaki gunung ini.

Saiful misalnya, turut terperangkap di puncak. Pun, dengan pengalaman beberapa kali mendaki Gunung Kinabalu, suasana kritikal kemarin menyaksikan beliau berulang-alik sebanyak 3 kali; Laban Rata ke Timpohon, memandu dan menunjuk jalan keluar beberapa kumpulan mangsa termasuklah kumpulan rakan seinstitutnya. Menurut beliau, mujurlah sedikit pengalaman, semangat serta tawakal tinggi kepada Allah membantu beliau meneruskan kerja-kerja membantu menyelamat mangsa bersama rakan-rakan malim dan penduduk-penduduk tempatan lain.

Katanya, matanya melihat sendiri mangsa bergelimpangan dengan jasad kaku, tidak bernyawa, sementara yang lain ada juga yang cedera. Beliau turut mengulas ketelusan media dalam membuat laporan yang tidak tepat. Sepatutnya dalam situasi begitu, ketelusan dan kejujuran harus diutamakan.

Situasi yang dialami Saiful dan pendaki lain wajar dikumpul dan dihimpun beritanya. Bukan untuk tujuan dokumentasi dengan harga mahal tetapi untuk dijadikan ikhtibar dan pengajaran agar kita belajar bagaimana orang lain boleh mengurus tadbir gunung dan bukit di tempat mereka. Apa dengan tebukan dan buatan laluan berciri keselamatan wajar dibuat atau tidak? China misalnya, cukup luar biasa mereka laluan di lereng-lereng gunung mereka.

Kan, sesudah kita berbuat yang terbaik barulah kita kata kita terima takdir, itu baru benar. Tidak mungkin sumbangan pendapatan hasil pelancongan mendaki Gunung Kinabalu ini hanya berjumlah1 juta, setahun. Begitu, kenapa sejak dulu tidak difikirkan pembinaan laluan lain pendaki dari konkrit simen, misalnya? Atau jika bukan simen, suatu binaan yang lebih mesra alam?

Janganlah hanya melihat keuntungan semata-mata tapi mengabaikan soal keselamatan. Jika Gunung Kinabalu ini diurus tadbir secara lebih baik, bukan jutaan yang akan diperolehi tapi berlipat ganda lagi. China yang memiliki tempat pelancongan semulajadi telah menggamit jutaan pelancong dalam dan luar negara setiap tahun. Begitu, ia telah menyumbang peningkatan eknomi negara itu. Semoga pengalaman di Gunung Kinabalu ini menyedarkan kita akan erti tanggungjawab dan pelaksanaan kemodenan serta ketaatan kepada keputusan Pencipta. Dia jugalah yang berhak menentukan hukum di dunia dan alam ini, bukannya manusia.

 

 

 

postheadericon Nasib Guru KAFA

 

Apabila guru KAFA bersuara, menagih kenaikan gaji, ribut seantero dunia dengan sudut pandang positif dan negatif.

Positifnya, guru berkaitan akan dianggap wira kerana tampil menyuarakan kebutuhan guru-guru lain yang senasib. Sementara negatifnya pula, guru yang sama dilihat hilang kewarakannya, dikata tidak tahu bersyukur, pencinta dunia dan pelbagai lagi imej tercop padanya.

Berkali saya tulis perihal orang-orang agama ini yang sewajarnya kedudukan mereka diangkat lebih mulia daripada kedudukan seorang YB, menteri atau pegawai tinggi kerajaan. Alasannya, mereka inilah yang menguruskan hal-hal hidup dan mati orang-orang Islam. Mereka sepatutnya diberi tempat sebaris VVIP. Namun, perkara ini tidak berlaku. Kalaupun mereka diberi tempat di majlis-majlis, kedudukan mereka di belakang. Hsnya tampil ke depan sebagai tukang baca doa untuk VVIP. Lihat, ketika kita mengharapkan kejayaan, keselamatan dan kebahagiaan dunia akhirat, merekalah yang kita cari.

Sudah waktunya gaji golongan agamawan ini, baik mereka yang bekerja dengan kerajaan atau swasta, dikaji. Begitu pusat pendidikan pondok atau seumpamanya, harus diberi perhatian. Jumlah untuk sebarang bentuk bantuan atau peruntukan wajar ditambah atau dinaikkan.

Kalau kita bersedia menyediakan jutaan hingga billionan ringgit untuk pembangunan prasarana hanya dengan alasan dan harapan penaikan taraf, mengapa kita tidak bersedia menaiktaraf pendidikan pondok dan yang seumpamanya? Jangan pula kita adakan perjuangan agama ini sekadar ada. Bukankah sejarah telah mencatat bahawa tamadun Islam yang tertegak, terbina dengan sokongan wang dan material?

 

postheadericon Kg. Monggis - Penduduk Islam Mahu Surau

https://www.facebook.com/pendakwahsabah

MAKLUMAN; Gambar Puan Halimah dan suami belum menutup aurat. Kongsian ini bukan bertujuan mengaibkan, tetapi inilah hakikat kehidupan orang Islam di pedalaman. Mereka tidak memiliki kefahaman ajaran Islam. Begitu, kita perlu mendidik dan memberi mereka ilmu pengetahuan. In syaa Allah, beberapa orang pelajar RTMS yang ada sedikit ilmu bakal kita hantar ke kampung ini. Di samping memberi mereka pendedahan awal berkaitan dakwah mereka juga in syaa Allah dapat berkongsi ilmu dengan masyarakat setempat.

Kg. Monggis yang terletak di sempadan daerah Ranau dan Kota Marudu, telah wujud lama dan kini,dalam sistem kekeluargaan sudah sampai generasi ke-6. Sebelum ada jalan raya, penduduk kampung di sini terpaksa merentasi hutan belantara dengan berjalan kaki ke pekan Ranau memandangkan kampung ini bersempadanan dengan daerah Ranau dan Kota Marudu. Sebahagian penduduk di sini berasal daripada Kota Marudu, berhijrah atas ikatan perkahwinan.Rata-rata mereka mereka dari suku kaum Dusun.

Di sini,semua urusan melibatkan kematian, solat, kenduri-kendara dan seumpamanya terpaksa dirujuk ke Kampung Pinawantai dan kadangkala ke pekan Ranau. Sekian lama, tiada pembimbing, walhal jika dihitung, penduduk Islam di sini adalah sekitar 52 orang; mereka hanya mampu mempertahankan kalimah Tiada Tuhan Disembah melainkan Allah. Demikian, luahan Puan Halimah selaku individu yang telah membuat permohonan mendapatkan surau untuk kampung mereka. Pun, hingga kini belum ada pihak yang meluluskan permohonan mereka.

Surat berkaitan ketika kunjungan kami ke kampung ini telahpun diserahkan kepada puan Halimah yang dulunya bukan Islam. Atas sebab perkahwinan, beliau kini menjadi seorang Islam yang sedang berjuang mewujudkan sebuah surau dengan ukuran 20 x 20 seperti dalam surat permohonan beliau.

Kita amat kagum dengan beliau. Meskipun tidak mendalami Islam tapi sanggup korbankan sekeping lot tanah di tepi jalan utama Ranau – Kota Marudu untuk kepentingan Islam. Menitis air mata kami ketika di akhir pertemuan, selesai solat Asar di rumah beliau bersama pelajar RTMS, beliau berkata, “walaupun saya dan suami tidak tahu apa-apa tentang Islam, saya mengharapkan agar sebelum tua dan mati saya mampu berdiri dan bersolat sendiri” katanya. Bagai ditusuk jantung kami mendengar kata-kata itu. Kami lantas memasangkan tekad untuk bangunkan surau yang beliau perjuangkan ini.

PPIS hanyalah sebuah persatuan kecil yang sedang membangunkan RTMS dari sumber para dermawan. Sebab itu, kami kongsikan perkara ini kepada saudara muslimin dan muslimat di luar sana supaya kita sama-sama bangunkan rumah Allah ini sebagaimana beberapa surau yang diselaras sendiri oleh PPIS sebelum ini. In syaa Allah, PPIS sedaya upaya akan menyelaras pembangunan dari saham-saham akhirat para dermawan.

Anggaran kos berdasarkan pengalaman kita membangunkan prasarana RTMS dengan sebuah surau, rumat transit dakwah, tandas dan lampu solar adalah sekitar RM45,000. 00 termasuk kos pengangkutan pelbagai dari pekan Ranau.

 

Tel RTMS; 088 - 875431
Tel/WhatsApp; 019-8827449
Persatuan Pendakwah Islam Sabah
Peti surat 1283, 89309 Ranau, Sabah.

Maybank Persatuan Pendakwah Islam Sabah - 560269002818
Bank Islam Persatuan Pendakwah Islam Sabah - 1001602096785-6