Translate This Page

Siapa Online?
We have 95 guests online
Statistik Pelawat
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday210
mod_vvisit_counterAll days882479

We have: 95 guests online
Your IP: 54.224.76.106
 , 
Today: Apr 23, 2017

postheadericon Ambil Serius

 

Tahun 2014 masihi yang bakal melabuhkan tirai ini seperti juga tahun-tahun sebelumnya.  Semua lapisan  masyarakat seluruh dunia akan menyambut pengakhiran 2014 mengikut budaya bahkan antaranya ada yang akan mengaitkan sambutan yang dibuat itu dengan kepercayaan. Tidak terkecuali, gaya sambutan kononnya cara baru yang direka oleh pelbagai pihak, nanti dengan alasan kemajuan.

Dalam hal ini, umat Islam khususnya tidak terkecuali menyambut bahkan, mungkin lebih daripada sambutan tahun hijrah, dengan alasan keseronokan. Akan kedengaran dan kelihatanlah di sana sini, pesta mercun menguasai suasana. Begitu, mandi-manda di sungai, makan berkumpulan tanpa tata syariah, dan lebih dahsyat, mengadakan pesta tari-menari, bernyanyi hatta berpesta minum minuman keras.

Sambutan diatur dan dibuat di hotel-hotel, dewan terbuka, padang dan sebagainya. Perbuatan ini bukan saja bertentangan dengan ajaran Islam, tetapi merosakkan akidah dan moral. Sungguh, ia patut dihindari oleh umat Islam.

Dalam hal ini, Jabatan Agama di Unit penguatkuasa seharusnya mengambil serius akan tarikh atau tanggal pertukaran tahun ini sebagai tarikh pencegahan ketat terhadap umat Islam. Begitu, lebihkan program pendidikan dengan pendekatan pelbagai di waktu ini. Suarakan perkara ini dalam Khutbah Jumaat; setiap kali menjelangnya pertukaran tahun.

 

postheadericon Pendidikan Islam Sabah

https://www.facebook.com/pendakwahsabah

Pelajar Rumah Transit Mualaf Sabah

Sebenarnya, kita mampu membangunkan pusat pendidikan di mana-mana tempat  di bumi Allah jika kita benar-benar insaf dan bersatu. Bermula idea, ilmu, tenaga, wang ringgit sehingga kepada masa,  kita sepadukan sungguh-sungguh tanpa melihat kesukuan, warna kulit, sempadan kenegaraan, bahasa dan seumpamannya.

Tapi, kesepaduan yang kita maksudkan belum sepenuhnya berlaku. Akhirnya, timbul rasa kecurigaan, kebencian, kewilayahan. Akibat itu, sebahagian kawasan tertinggal jauh di belakang sementara kawasan lain terus maju ke hadapan.

Sabah misalnya, ketinggalan jauh berbanding negeri lain di Malaysia dalam bidang Pendidikan Islam. Sebab itu, jurang kefahaman Islam bagaikan bumi dan langit. Kalau adapun ilmuan di Sabah, wilayah pengembangan ilmunya terhad berbanding di Semenanjung. Kekurangan atau ketiadaan pusat pendidikan, menjadi salah satu alasan. Suasana kita di sini tidak seperti di semenanjung yang pusat-pusat pengajiannya tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. Kemudian, ilmuan Islam Sabah yang ke hadapan, ada yang lebih memilih tinggal dan berpusat di Semenanjung berbanding menabur bakti di Sabah.

Justeru, apa yang patut kita buat sekarang adalah menggabungkan segala apa yang ada untuk melonjakkan lagi pengembangan ilmu Islam di dua buah negeri Borneo; Sabah dan Sarawak.

 

postheadericon Masjid dan Surau di Sabah hambar dengan aktiviti ilmu?

 

Surau Kg. Samparita, Tandek, Kota Marudu

Surau Kg. Gana, Tandek, Kota Marudu

Benarkah, sebahagian masjid dan surau di Sabah hambar dengan aktiviti ilmu?  Untuk jelas, marilah kita lihat terlebih dahulu masjid dan surau sekitar tempat tinggal kita tidak kira surau dan masjid yang bertaraf bandar, pekan atau kampung. Apa benar, masjid dan surau kita hambar dengan program; pengajian mingguan, bulanan atau harian? Jika ada,sejauh mana program tersebut mampu mengubah masyarakat daripada beraktiviti lara kepada melakukan aktiviti yang diredhai Allah? Kemudian, ayuh kita peratuskan pula tahap keberkesanannya kepada masyarakat untuk  tujuan penambahbaikan.

Kita tidak dapat nafikan ada sebahagian masjid di Sabah yang bukan saja menjalankan pengajian mingguan, bulanan dan harian bahkan, mereka turut memiliki sekolah. Namun, masjid seperti ini banyaknya kita dapati di beberapa tempat bertaraf bandar utama di Sabah. Selebihnya, hambar dengan program. Persoalannya, kenapa? Mungkinkah ketiadaan guru-guru yang berkemampuan mengadakan kelas pengajian seperti pengajian kitab bersiri dan sebagainya? Atau, jika ada mereka terkekang dengan undang-undang, menyebabkan mereka tidak tampil ke hadapan? Atau, mereka mungkin tidak menyedari akan tanggungjawab mereka sebagai ilmuwan, lalu mereka berpuas hati dengan pentas sekolah atau kelas tempat mereka ditugaskan.Kemudian,jika ditanya, mereka hidang alasan turun temurun; ada pihak berwajib yang wajar melakukan bahagian ini dan itu.

Jika dipanjangkan lagi perkara ini, akan menyakitkan. Banyak pihak akan terguris. Pun, kita perlu utarakannya untuk sama-sama kita fikir dan jawab, kenapa banyak masjid dan surau di Sabah hambar dengan program ilmu untuk umum, misalnya pengajian berkitab, sebagaimana wujud di Semenanjung. Masjid dan surau di sana, hidup dengan pengajian berjadual bahkan sering menampilkan tokoh-tokoh agamawan.

Oleh itu, kita cadangkan agar pihak berwajib dan badan-badan NGO yang berpengalaman seperti JHEAINS, JAKIM, YADIM, USIA, PERKIM, ABIM membuat draf bancian  ilmuwan di setiap daerah seperti jumlah ustaz dan ustazah lepasan pondok dan institusi-institusi pengajian agama, para pendakwah bebas serta yang seumpama mereka. Himpunkan mereka dalam satu mesyuarat khas bagi membincangkan kehambaran masjid dan surau setempat beserta solusi.

Kita percaya mereka akan selalu bersedia mengambil bahagian yang kita maksudkan kerana mereka ini tergolong dalam kalangan yang faham akan tanggungjawab berbanding masyarakat awam. Maka, bila perkara ini akan diadakan?

 

 

postheadericon Kisah Mimpi Menjadi Kenyataan

 

Kali ini saya ingin berkongsi perkara yang nampak mustahil pada akal kita. Juga, sukar dipercayai orang kebanyakan justeru melakukannya memerlukan wang. Padahal, ia boleh saja berlaku atas kehendak Allah SWT.

Perkara ini berlaku kepada saya, dua kali. Pertama, pada tahun 2006. Tahun itulah pertama kali saya dijemput menjadi tetamu Allah di Mekah. Tahun itu jugalah pertama kali kaki saya menjejak di tanah barokah. Saya tidak pernah terfikir bagaimana Allah memudahkan kesemua urusan saya ke sana waktu itu. Segala urusan diurus oleh penaja, bahkan wang poket 1000 rial dan kain sarung juga turut diberi dan disampaikan oleh Perdana Menteri ketika itu, PakLah. Syukur, alhamdulillah. Atas sebab cadangan guru saya, seorang hamba Allah telah menanggung kos umrah saya waktu itu.

Dahulu, di awal pengislaman saya, seorang guru saya pernah menceritakan tentang tanah Mekah. Ceritanya sangat menarik sehingga saya menanam azam dan cita-cita untuk sampai ke tempat yang diceritakannya kepada kami. Dengan niat yang kuat, ingin berada di tanah para nabi, saya mula menabung di tabung haji dengan jumlah tabungan permulaan,  RM2. Itulah kemampuan saya, waktu itu. Sejak itu, saya seringkali berdoa agar suatu waktu saya terpilih dalam kalangan hambaNya yang dijemput ke bumi barokah. Tidak cukup doa, saya titip permohonan saya dalam solat Hajat.

Bertahun kemudian, dengan keinginan yang tidak pernah putus, saya mula didatangi mimpi. Sekali itu, saya bermimpi berangkat ke Mekah dan bersolat di hadapan Kaa'bah. SubhanaLlah, selepas itu, hati saya semakin rindu berada di sana. Azam saya semakin kuat dan yakin bahawa suatu waktu, saya akan sampai juga ke tanah suci. Namun, hati kendur sedikit apabila melihat jumlah tabungan. Tika itu, logik akal tidak mungkin berpihak kepada kemahuan hati.

Beberapa waktu, saya kerap melihat tabungan saya, sehinggalah satu ketika saya berazam, tidak akan lagi menyandarkan keazaman kuat saya untuk ke Mekah kepada tabungan dan usaha yang saya buat. Sebaliknya, saya serahkan semuanya kepada Allah. Dialah yang Maha Adil, Maha Mengetahui segalanya. Tiada secebispun dalam alam ini yang terlepas daripada pengetahuanNya. Begitu, saya teruskan berdoa, penuh harapan dan keyakinan bahawa Allah pasti mengabulkan hajat hambaNya. Alhamdulillah, hajat saya akhirnya tertunai pada tahun 2006.

2012, sekali lagi saya menjadi tetamu Allah. Kali ini juga perjalanan saya dibiayai seorang dermawan. Biayaan umrah kali ke-2 diberikan kepada saya selepas saya diuji dengan pelbagai peristiwa berkaitan dakwah yang saya lakukan. Benar apa yang diperkatakan mereka bahawa saya antara yang tidak memiliki ilmu Islam, tiada sijil dan tiada kelayakan membangunkan Islam. Itu pandangan mereka kepada saya dan saya terima. Namun, mereka dan kalian tidak mungkin menolak pendirian dan rasa tanggungjawab saya terhadap nikmatinan dan Islam yang Allah berikan kepada saya. Dalam keadaan sedar bahawa ilmu agama saya serba kurang, saya berbuat semampu saya sebagai tanda syukur. Begitu, dalam waktu ujian, saya pasrah dan mengadu kepada Allah. Dialah tempat aduan selayaknya bagi hamba. Kemudian, dalam waktu diuji, saya dihibur dengan mimpi berziarah ke maqam RasululLah. SubhanalLah, sekepas itu seorang dermawan menjemput saya bersama rombongannya untuk umrah. Itulah umrah ke-2 saya, alhamdulilLah.

Saya kongsikan peristiwa ini untuk saudara-saudara seislam saya yang sering melihat kekurangan hingga langsung tidak berniat melakukan ibadah Haji dan umrah. Begitu, sering juga bersandar kepada jumlah tabungan dalam akaun sebagai keutamaan. Pada logik akal, mereka yang punya wang dan tabungan yang banyak memang selalu siaga dan bila-bila waktu boleh ke sana. Tapi, masih ramai yang belum bahkan tidakpun terdetik hati mereka untuk berziarah dan beribadah ke tanah suci. Begitu, kita yang tidak punya kecukupan, jangan pernah berputus asa. Sandarkan hajat dan munajat kita kepada Allah bersungguh-sungguh, pasti Dia akan beri jalan.

 

postheadericon Pendakwah Mengambil Kesempatan

 

Alhamdulillah sejak penggunaan ICT berleluasa dalam kehidupan manusia, ramai dalam kalangan kita mendapat manfaat darinya. Misalan, kita tidak perlu lagi beratur panjang membayar bil di pejabat pos setiap bulan, hanya perlu menekan papan kekunci atau tetikus di depan kita. Begitu juga, jika inginkan maklumat tentang beberapa perkara at awam serata dunia, amat mudah dan cepat.  Namun begitu, kita perlu sedar dan beringat bahawa bukan semua maklumat yang kita cari di alam maya itu, benar belaka. Sebagai pencari, kita mestilah selalu merujuk dapatan kita di alam maya kepada pihak yang lebih mengetahui. Bukan sekali dua, tetapi berkali-kali, apalagi yang melibatkan ilmu Islam, hujum syarak dan seumpamanya.

Justeru liputannya luas tanpa sempadan, aplikasi maya dilihat sebagai ruang dan peluang menyampai maklumat dengan cepat bahkan tercepat. Maka, apa jua jenis info; bergambar atau tidak, akan kita terima sama sebagaimana yang diterima oleh penerima-penerima lain melalui pelbagai aplikasi yang dipasang dalam gajet kita.

Dunia dakwah juga turut tidak ketinggalan terkena tempias teknologi ini. Daripada pengamatan kasar, segelintir pendakwah berkongsi manfaat dengan pembaca  apabila menyertakan pos yang dibuat dengan gambar-gambar sebagai penguat cerita sehingga pihak pembaca sedar dan ingin menyertai program berkaitan.  Alhamdulillah, inilah yang kita mahukan dalam keterbukaan yang ada di era teknologi ini. Sebab itu, kita tidak bosan walaupun berkali-kali memperkatakan tentang pemerkasaan dakwah maya supaya hasilnya,  para pembaca dan pencari atas talian dihidangkan dengan berita-berita tepat dan benar. Bukannya palsu,  bohong dan fitnah.

Namun, kita juga sedar bahawa terdapat segelintir lagi pendakwah yang mengambil kesempatan untuk menyampaikan berita palsu kepada pembaca. Bahkan, ada yang tidak segan silu malahan berani mengambil@ mencuri pos orang lain dengan mengubah butiran sebenar info berkaitan lalu mengajak pihak pembaca menyertai program tersebut walhal dia (pengepos) sendiri tidak pernah tahu bahkan tidak pernah datang ke tempat yang diperkatakannya. Bukankah ini namanya pembohongan? Mereka yang bersikap seperti ini bukan saja membohongi pembaca, bahkan mengeksploitasi sesuatu keadaan demi kepentingan peribadi.

Kepada mereka yang bersikap seperti ini, hentikanlah perbuatan terkutuk anda. Meskipun bersifat membantu tetapi pernyataan yang diberi tidak jujur. Kongsikanlah perkara sebenar, yang benar-benar anda berbuat, bukan berpura-pura berbuat perkara yang anda tidak lakukan. Setakat 'menempel' dalam program itu tidak mengapa tapi, cukuplah-cukuplah menjadi parasit.

Kepada pihak pembaca, kalian perlu bijak. Pastikan setiap kongsian di alam maya itu benar-benar belaka. Seyogialah kalian sendiri turun ke lokasi untuk melihat sejauh mana kebenaran pos-pos di maya.